Witam.
Chciałbym przedstawić wam przepis na pizze którą często robie i jem ze smakiem.
Moim zdaniem najważniejsze w pizzy jest samo ciasto i sos, a reszta wedle uznania i inwencji twórczej.
Najlepiej jak produkty użyte w produkcji są jak najlepszej jakości, moja pizza jest to
wersja z oliwkami zielonymi i salami.
Skład:
Ciasto
Mąka- 0,5 kg
Drożdże- 3 dkg
Sól- szczypta
Oliwa- łyżka stołowa
Mleko- 1i1/4 szklanki
Sos
Pomidor- 2 szt.
Koncentrat pomidorowy- dwie łyżki stołowe
Sół- pół szczypty
Pieprz- pół szczypty
Bazylia- łyżeczka płaska
Góra
Ser żółty- 25 dkg
Oliwki zielone drelowane- 15 szt
Salami w plastrach- nie za dużo:)
No to do dzieła.
Bierzemy mąkę wsypujemy do dużej miski
(wcześniej ugniatałem na blacie stołu ale nie wygodnie bo się wszędzie rozsypuje)
solimy szczyptą soli i dodajemy łyżkę oliwy, najlepiej oliwy z oliwek ale i kujawiak nie jest zły :)
oraz dodajemy stopniowo mleko w którym wcześniej rozpuściliśmy drożdże, ważne żeby mleko było ciepłe- nie za gorące i nie za zimne.
Ugniatamy do zmęczenia nadgarstków tak żeby była jednolita ładna masa ciacha i pozostawiamy w ciepłym miejscu
na około 20 min aż wyrośnie.
Sos najlepiej robić za pomocą miksera, wrzucam wszystkie składniki do dużego słoika żeby nigdzie się nie nachlapało i miksuje, pomidory obrać ze skórki która bardzo dobrze schodzi jak sie pomidorka wrzątkiem potraktuje.
Ser trzemy na tartce a oliwki kroimy na pół.
Gdy już przygotujemy wszystko zapewne ciacho nam wyrośnie i będzie gotowe do rozwałkowania.
Smaruje blachę niewielką ilością oliwy, rozwałkowuje ciacho na cienki placek, potem rozprowadzam równomiernie sos łyżka.
Wszystko posypuje serem, kładę salami i oliwki według jakiegoś ładu i składu :p
Jak by co to wałka już się dorobiłem :P
Pizze wkładam do nagrzanego piekarnika z termo obiegiem na około 160"C na 16-18 min.
No i na tyle , SMACZNEGO !!! B)
Termoobieg powoduje, że wystarczy mniejsza temperatura.
Np normalnie 180'C to to samo co z termoobiegiem 160'C.
Jakoś takoś :P
www.fotoslowik.pl - Zapraszam !!!
Brawo!
Smaczny wątek i godny kontynuacji, moze jakieś inne sprawdzone przepisy, jak ktoś ma to niech wrzuca.
A czy temperatura pieczenia nie jest zbyt niska?
Gdzieś czytalam, że w zwykłym piekarniku z termoobiegiem trzeba dawać max.
Edytowane. Administracja.
Wcześniej piekłem w temp. 200 C, ale ciacho wychodziło zbyt podpieczone i mocno suche.